YOGA ve KADINLAR
Bugün dünyaki yoga yapan insanların ezici çoğunluğunu kadınlar oluştursa da, yoga geleneğinin kadınlara özel haller için yaptığı uyarılar ve öneriler çok az sayıda hoca tarafından öğrencilere aktarılıyor. Oysa geleneksel yoga metinleri ve o metinlerin derinlemesine çalışmış ustalar, yoganın kadınlar ve erkekler tarafından aynı şekilde uygulanamayacığını hem kitaplarında, hem de konuşmalarında defalarca tekrarlamışlar.
Kadınların hayat döngülerini erkeklerden farklı kılan üç tane olay var: Mensturasyon, hamilelik ve menapoz. Bu üç hâl Hatha Yoga ile dönüşen, düzenlenen bedenin iç enerjisini doğrudan etkilediği için bahsi geçen dönemlerde yoga-asana çalışmasında kadınların değişiklik yapması icab ediyor.
Hamilelik döneminde kadınların uygulamalarını nasıl yeniden düzenleyeceklerine dair kaynaklar, dersler mevcut. Mensturasyon döneminde yapılması gerekenler ise şaşırtıcı derecede az sayıda kadın tarafından biliniyor ve uygulanıyor. Bazı hocalar regl halindeki kadınların sadece ters duruşlardan uzak durmalarının yeterli olduğunu söyleseler de işin doğrusu (hem Ayurveda hem Hatha Yoga metinleri tarafından altı çizile çizile belirtilen) kadınların regl oldukları günler boyunca yoga-asana, meditasyon, ilahi okuma gibi iç enerjiyi kalbin yukarısına çıkartacak faaliyetlere ara vermeleri gerektiği.
Menstrurasyon dönemi biz kadınlar için biz temizlenme süreci. 4-5 günlük bir sürede attığımız kan pek çok toksin yüklü. Toksinlerinden arınan beden her ay yeni, taze kan üretebiliyor. Genel olarak sağlık, ama özellikle kadınların sağlığı kanlarının sağlığı ile ölçülüyor. Kanımız sağlıklı ise iç organlarımıza, doku ve hücrelerimize sağlıklı enerji taşınıyor.
Ben yogadan önce regl olduğum dönemlere hiç aldırmazdım. Çok şükür regl dönemlerim ağrısız, sancısız geçtiği için ben orkidi taktığım gibi (hiç bir zaman tamponcu olamadım) baleye, yüzmeye, dans etmeye çıkardım. Lisedeyken regl olduğumuz günler beden eğitimi dersine girmeme hakkımız vardı, onu bile kullanmazdım. (Hem o zamanlar nasıl kanardık!) Dolayısıyla, yogaya başladığım hafta regl olduğumda hiç aldırmadım. Hocalarıma söyleme ihtiyacını bile görmedim. Onlar da bu konuda bizi uyarmadılar. Bir haftalık yoğun kursun üç gününde ben şakır şakır regl oluyor, asana, prayanama, mediyasyon ve Allah daha ne verdiyse yoga başlığı altında hepsini yapıyordum.
Büyük yanlış! Bir ay sonra bir şeylerin ters gittiğini hisseder oldum. İki ay sonra hala regl olmamıştım. Aradan üç, dört, beş ay derken tam iki yıl geçti, benden bir damla kan akmadı. Hocalarım durumun hiç hayra alamet olmadığını söyleseler de regl sırasında yaptığım yoganın bu durumdan sorumlu olabileceğini düşünmediler. (Zaten ben onlara söylememiştim ki, nereden aklı edecekler?) Doktorlar da bir anlam veremediler, herşey yolunda görünüyordu içeride. Hindistan’daki bazı -afedersiniz- gerizekâlı sözde hocalar reglimin kesilmesinin maneviyatın ileri bir safhasına işaret ettiğini, ancak kanaması kesilen kadınların pranayı (iç enerji) yükseltip samadi (Yoga’da aydınlanma) aşamasına geçebileceğini zırvaladılar. Daha fenası ben onlara inandım. İnandım ve sonraki yıllar boyunca durumumu yanımda çaılıştığım hocalara söylemedim bile.
Reglimin kesildiği iki yıl boyunca yüzüm ergenlikte sivilcelenmediği kadar sivilcelendi. Devamlı bir pms halindeki sinirlerim laçka, hormonların egemenliğinde bir duygudan diğerine savrulur oldum. Canım her akşam tatlı istiyor, bir tatlı bitmeden diğerine aşermeye başlıyordum. Aniden kilo verip, verdiğimin iki katı kadar kilo alıyordum. Libido sıfırlanmış, bir tabak makarnayı iyi bir sevişmeye tercih edecek duruma gelmiştim. Atamadığı kan ve toksin ile dolmuş bedenim ile zihnimi etrafta saatli bomba gibi taşıyordum.
Nihayet Aştanga yogaya başladığımda birisi bana regl sırasında yoga yapılmayacağını söyledi. “No problem”, dedim. “Ben zaten regl olmuyorum. Her gün yoga yapabilirim.” Yine Hindistan’da gördüğüm itibarlı tepkiyi bekliyordum Aştanga hocamdan. Tabii cevabı hiç de sandığım gibi gelmedi. Soruların ardı arkası kesilmiyordu. Ne kadardır regl olmuyordum? Doktor ne demişti? Nasıl başladığını hatırlıyor muydum? O sordukça ben de -nihayet- durumun vehametini kavramaya başladım. Söylediklerimi dinleyen hocam bana özel bir seri gösterdi ve ilk damla geldiği anda yoga, meditasyon vs ne varsa hepsinden el ayak çekmem söylendi. İki ay sonra yeniden regl olmaya başladım. Sivilcelerim yok oldu, balon gibi şişmiş yüzüm indi, elmacık kemiklerim belirdi. Kanım temizlendi.
O gün bugündür regl olduğum günlerde yogaya mola vermenin ne kadar önemli olduğunu anladım. Kimi zamanlar reglim en pahalı, en nadir ve kısa dönemli eğitimin en can alıcı günlerine denk geldi. Gittim, sınıfın en arkasında oturup dersi seyretmekle yetindim. Bu vücut benim ve ona iyi bakmak benim sorumluluğum. Bilgisizlikten ve aptallıktan yapılan yanlışların, bedenin doğal döngüsüne karşı çıkışların hesabının şimdi değilse bile, ileride, hamilelik ve menapoz dönemlerinde kesileceğini artık iyi biliyorum.
Regl başlamadan önce yumurtalıklar etrafında şişkinlik meydana geldiği için karna baskı yapan mayurasana ve udiyanabandha hareketlerin bırakılması gerekiyor. Bu durum hamile ve hamile kalmak isteyen kadınlar için de geçerli. Regl bittikten sonra (5. veya 6. gün) yogaya geri dönüşümüz de yavaş yavaş olmalı. Ayakta yapılan kısa bir seriden sonra, sırtı, göğsü ve karnı destekleyen minderler yardımı ile yapılan hafif bir restoratif seri. Kanı kesen derin burgular (twistler) ile, iç ısıyı arttıran hanumasana, kaundinyasana gibi hareketlere de geçiş ise iyice ağırdan alınmalı. Mayurasana, udiyanabanda kanama tamamen bittikten sonra verilen bir günlük aradan sonra uygulanmaya başlamalı.
Bu arada Ayurveda, yoganın kadınlar tarafından nasıl uygulanması konusunda zengin bilgiler içeren bir alan. Benim şahsi görüşüm, ciddi bir yoga öğrencisinin az biraz Ayurveda bimesi yolunda. Yoga felsefesinde 25-50 yaş arası yaşanan hayat dönem hayata en çok dahil olduğumuz, aile kurup çocuk yaptığımız, iş güç sahibi olup hayata, insanlığa katkı sağladığımız, tabiri yerindeyse dünyaya çeşnimizi bıraktığımız yıllar. Bu dönemde yoga çalışmamız ağırlıklı olarak asana (fiziksel hareketler) ve bu dönemin ikinci yarısında başlamak üzere pranayama (nefes çalışmaları) oluşmalı. Asana ve pranayama iç enerjiyi düzenleyip, organlarımızın sağlığını korumamızı sağlıyor.
Ayurveda (Hayat Bilgisi) asanaların bedeni ve iç organları nasıl etkilediğine dair zengin bilgiler içeren bir alan. Agni (sindirimi sağlayan ve bedenin ısınmasını sağlayan ateş) nin arttırılması ve düzenlenmesi, mensturasyondan, döllenmeye, hamilelikten menapoza kadar bir çok kadınlık halinin sağlıklı ve sorunuz yaşamamızı sağlıyor. Agniyi nasıl koruyup, nasıl besleyeceğimiz Ayuveda metinleri tarafından etraflıca anlatılıyor. Pitta, vata, kapha gibi maddenin ateş, hava, su yapısını belirleyen elemanların, bedeni nasıl etkilediği de, hangi asanaların hangi maddeyi düzenlediği gibi bilgileri de Ayurveda ile elele giden iyi bir Hatha Yoga eğitiminde öğrenilebilir.
Şimdilik bu kadar…Sorularınızı lütfen yazın. Sizin sorulardan yeni konulara yelken açacağımıza eminim.
Sevgiler,
Defne S.
Yoga ve Kadınları konusunda daha kapsamlı bilgi edinmek için:
Emma Balnaves, Yoga for Women
Bu konuda yapılmış yorumlara ve sorulmuş sorulara cevaben aklıma gelen bir kaç noktayı aşağıya yorum olarak yazdım.
Merhaba,
Geçtiğimiz kış, yoğun bir yoga eğitmim sırasında ayda neredeyse 1,5 ay süren regli dönemlerim olmaya başladı. Sürekli bitmeyen bir kanama… Farklı doktorlara gittim, anormal bir durum yok dediler, ben de kendi kendime yogadan olabileceğini düşündüm ve gerçekten yogama o dönemlerde ara verince yeniden düzeldiğini farkettim. Yani sizdeki durumun tam tersini yaşadım.
Bilinçlenmemiz şart, çok teşekkürler yazınız için…
teşekkürler bu konuda yazdığın için.. artık sorulardan bunalıp iki üç yazı sonra bu konuda yazacaktım. senden gelmesi iyi oldu, gerek kalmadı.
merhaba
benim için de çok önemli bir yazı oldu, çok teşekkürler. ama ben sanırım tam tersini yaşıyordum son regl dönemime (geçen hafta) kadar. yoga yapmadığımda vücudumun katı kaldığını, akması gereken sıvıları akıtamadığımı hissediyordum. geçen hafta bu mantıkla yine yoga derslerine gittim ve ilk defa reglimin ikinci günü bile tamamlamadan kesildiğini fark ettim. zaten hiçbir zaman düzenli regl olmadığım için bu konuda yaşadığım hiçbir sorunu yogaya bağlamak aklıma gelmedi bu yazıya kadar. uzun lafın kısası sorum şu: katı kalmamak için yapılması önerilen bir şey yok mu? tamam ciddi ciddi yoga yapmayalım ama iyi gelebilecek birkaç poz bile mi yok?
Defne, eline saglik nefis bi yazi olmus. Ayni donemden ben de gectim. 2 sene reglim gelmedigi gibi, 10kilo aldim ve ergen sivilcelerim cikti. Sonunda dogum kontrol hapina basladim 2 senenin sonunda, reglim gayet duzenli ilerledi, aldigim kilolardan 5’ini verdim ve cildim duzeldi.
4 ay once, daha fazla hormon almak istemedigim icin hapi biraktim ve ilk ay normal regl oldum sonra yine 3 ay tik yok. Gecen hafta almanya’ya geldim ve karin agrisiyla kivranirken bi bakmisim regl olmusum.. Yippee (ne zaman kulodumda kan gorsem bayram havasi esiyor kendimde)…
Bu arada gecen zaman icinde yogami da yumusattim. 3 senelik Iyengar deneyiminden sonra Yin Yoga ile tanisinca once bedenim sonra zihnim yumusadi…Gecen kis Kadinlar icin Tantra egitimi’mde ayni senin dedigin gibi reglin kesilmesinin kadinlar icin daha iyi oldugunu boylece hayat enerjisi kaybetmedigini gordum.
Ben her ikisinden de emin degilim. Fakat Kafamda hep bir yerlerde okudugum Ana Tanrica doneminde, kadinlarin regl zamanlarinda ay evlerine gittikleri ve topragi bereketlendirmek icin adet kanlarini comelerek topraga akittiklari kalmis.
Bu beni cok etkilemisti. Demek ki regl olmak ne kadar onemli demistim…. Ortada kesin bir bilgi olmadigindan sanirim kendi deneyimlerimize guvenmek en dogrusu. Senin de dedigin gibi bu beden bizim ve buna en iyi sekilde bakmakla yukumluyuz 😉 xx
çok güzel bir yazı, çok begendim..
benim ise şöyle bir tecrübem oldu Taylanddaki bir yoga sınıfında. ısınma egzersizlerini tamamlamış o günün tekniği olan uddiyana bandha yapılıyordu. bende normalde hiç ağrım olmadan atlattığım halde regl günlerimi, o gün baş agrısı ve kasıklarımdaki ağrılardan dolayı mat te sadece izleyici olarak oturdum. eğitmen yanıma yaklaşıp sorunun ne olduğunu sordu. bende derdimi anlattım. tam tersi uddiyana banha nın çok iyi geleceğini söyledi. kalktım bikaç zorlu denemeden sonra gözlerim ışıldadı ne baş ağrısı ne karın agrısı kalmadı. bi an uddiyana bandha mucizesine inandım ve hatta özellikle böyle günlerde işe yarayacağına güvendim.
anladığım kadarıyla tantrik öğretilerde, her ay bu döngü ile kaybedilen besin değeri çok yüksek olan bu kanamaları bir takım egzersizlerle azaltmak ve bu enerjiyi üst çakralara doğru taşımak.
yaklaşık bir senedir bende adet görmüyorum. doğum kontrol yöntemi kaynaklı olduğu biliyorum. ayrıca yoga yapıyor olmakta bir etken mi bilemedim. jinekologum herşeyin yolunda olduğunu kanın vücutta herhangibir birikime sebep olmadığını söylüyor. tabi karın bölgesindeki yağlanma problemini pek aşabilmiş değilim. ayurvedayı öğrenmekte ve en önemlisi uygulamakta fayda var.
yinede regl döngüsünü hissetmek kadın için önemli diye düşünüyorum.
gençkızlık döneminde regl olup utanıp, sıklıp, nerden çıktı bu şimdi diye doğamı reddetmeye çalıştığımı hatırlıyorum..
Öncelikle adet görmenin bedeni temizlediği, adet görürken hareket kısıtlama vb.. fikirler bana çok eril geliyor, bu gerçekten saçma.. yani yaşlı ve çocuk dişiler pis mi? Erkekler hep pis mi? Onların hiç temizlenmiyor mu? Hepimiz doğduğumuzda kaç mesterasyon göreceğimiz belli yumurta rezervleriyle geliyoruz, erkeklerin aksine biz dişilerin insan yavrusu oluşturacak böyle bir gücü çocukluktan itibaren bilinçsizce her ay saçmamız ne kadar doğru bir yaklaşım olabilir? Ben niye istemediğim zaman hamile kalma riski taşıyorum? Herhangi bir ilaç almadan yumurtalarımı her ay saçmamı ve çocuk yapma gücümü bilinçli bir şekilde organ yenileme, kök hücre aktive etme gibi bedenime ruhuma faydalı birşeylere harcamanın yolu yogaysa en azından denemeye değer.
Şimdi bunca yorum ve epostanın üstüne bir kaç konuyu açmakta fayda var:
1. Her birimizin durumu özel. Bir kişinin reçetesi diğerine uygulanamıyor. Hormonlarımızı bozan/düzenleyen etkenler çok sayıda ve genelde bunların bir ya da birkaç tanesinin bileşimi adet, hamilelik, menapoz olaylarını etkiliyor. Genetik, sinirsel, dietsel, egzersiz ve hayat tarzı ile bağlatılı olarak hepimizin nevi şahsına münhasır hormon haritaları var. Ayurveda, hormonları düzenlemek isteyen kadınlara uyku saatlerinden tutun da, yaptıkları asanalara, yedikleri gıdalara kadar yeni düzenlemeler sunan bir sağlık dalı. Türkiye’de bu Ayurvedik doktor arıyorsanız Rasayana Kliniğini tavsiye edebilirim. (http://www.drbugraoktem.com)
2. Bazı tantrik öğretiler regli kesmenin faydalarından söz edip, kanı içeride tutmak için çalışmalar öneriyorlar. Regl olduğumuz günlerde prana, yaşam enerjisi kaybettiğimiz doğru ama sonraki günlerde kan yenilenirken prana da yenileniyor. Erkeklerin sperm kaybetmeleri gibi bir durum değil bizimki. Kanamayı durdurmaya yönelik çalışmalar hakkında ben epeyce araştırma yaptıktan ve hocalarıma bu konuyu danıştıktan sonra şunu öğrendim: Yaşam enerjisi pranayı yukarı çevirmek amacı yapılan regl kesme çalışmaları ancak ve ancak hayattan elini eteğini çekmeye karar vermiş, annelikten, dişilikten ve kimi metinlere göre hocalıktan vazgeçmiş yogik rahibe hayatını seçen kadınları için uygulanırmış. Keçari mudra çalışmalarındaki tendon kesme sürecinde olduğu gibi, bu süreçte öğrenci ustanın sıkı gözetiminde, günlük hayatın dokunmadığı uzak bir diyarda inziva içinde çok özel bir beslenme, uyku ve asana düzeni ile uygulanan bir pratikmiş. İş, güç, eş, sevgili, şehir hayatı ile beraber uygulanan bir öğreti değil bu. Sizi bu konuda sonuna kadar elinizden tutacak bir ustanız bulunmadığı sürece kesinlikle tavsiye edilen bir şey değil.
3. Regl sırasında yapılabilecek hiç mi hareket yok? Var bir kaç tane. Özellikle de kramp, karın ve baş ağrısı çekiyorsanız bütün minder desteği ile yapılan supta (sırtüstü) pozlar uygulanabilir. Kramp varsa öne katlanma yapılmamalı. Kramp yoksa rahmi temizlemek için -yine minder destekli- upaviştakonasana ve -iskemle destekli-badhakonasana yapılabilir. Udiyana Banda fiziksel boyutta bir rahatlama getirse de enerji boyutunda apanayı (regl sırasında dışarı atılan enerji) yeniden kalbe ve başa taşıyacağı için tavsiye edilmez. İdeal adet önemi üç gün süren güçlü bir kanamadan sonra iki gün kahverengiye dönen lekelenme ile son bulur. Gençken adet döngümüze dikkat etmekteki amaç, hamilelik, doğum ve menapoz sırası ve sonrasında üreme organlarının sağlığının korunması için.
Çok saçma asla inandırıcı değil, bu bahsedilene menepoz diyoruz erkeklerden soğuma, annelikten ve hatta hocalıktan bile emekli olma baya bildiğin yaşlılık emareleri..iş güç sevgili hayatında asıl ihtiyacım var sonra zaten istemememde yumurta rezervi bitince oluyor bana hizmet etmiyorsa reglimi durdurmanın ne gereği var? Bilgi için her zaman bir hocaya gerek duysaydı İnsanevladı peygamberler olmazdı değil mi? Öğrenme kişiseldir. Yani illa çok iyi hocalar falanda anlamsız. Bence her kadının istediğinde regl dönemine doğal yollarla durdurmak ve başlatmak hakkıdır ve yeteneğidir ve doğaldır. Önemli olan yöntemini bilmek
Yazınızı keyifle okudum. Başka yazılarınızı da okumuştum, ufak ufak takipçiniz olmaya adayım demek ki. Regl başlatıcı asana serisini aktarabileceğiniz kaynak vb var mı?
Sevgili Defne, senin bütün yazıların zaten bir yerlere mutlaka dokunuyor ve çok faydalı oluyor. Bu da yine dokunmanın ötesinde, kocaman bir aydınlık sagladı. iyi ki varsın. teşekkürler.
Sevgili hocam, ağzınıza sağlık. paylaşımınız için teşekkürler
Hocam, konuyla ilgili şöyle bir yazı çıkmış: http://www.slate.com/articles/double_x/doublex/2014/08/yoga_while_on_your_period_inversions_are_totally_fine.html
Şimdi hangi bilgi doğru, neye göre hareket etmeliyiz?
Ben geleneksel metinlerden şaşmama taraftarıyım.
defne hanım , merhaba ,
öncelikle yazınız için teşekkürler çok bilgilendirici gerçekten sanırım bende aynı sorunu yaşıyorum …öncelikle size sormak istediğim çok şey var ama 🙂 aslında nerden başlasam bilemedim …tamam 🙂 öncelikle ; nerde ve nasıl yoga yapıyorsunuz bir yer ve adı verebilirmisiniz ?
ayrıca bahsettiğiniz regl başlatma aasana serisi hangi kaynaktan uygulayabiliriz 🙂
Ben iki senedir yoga yapıyorum bir dengesizlik olduğunu farkettim ama dediğiniz gibi yogaya yormak hiç ama hiç aklıma gelmedi 🙂
Lütfen ama lütfen bu konuda bana yardım edebilirmisiniz bir link yada bir isim
istanbulda yaşıyorum ve gerçekten yoga yapmak istiyorum ama nerede ve nasıl yapacağımı bilemiyorum ..doğru hocalarla çalışmak şart bu konuda ve inanınki çok mağdurum hoca konusunda lütfen bir yardım ..
ve şu ayurveda konusunu araştıracağım 🙂
çok teşekkür ederim şimdiden sevgiler
Sevgili Aslı,
Sana yardımcı olmak isterim elbette. Ben Zhander Remete’nin öğrencisiyim. Yılda bir defa kendisi ile çalışıyorum, geri kalan zamanlarda yogamı tek başıma yapıyorum.
Eğer sen de böyle bir uygulamayı düşünürsen sana rehberlik edebilirim. İstersen info@defnesumanyoga.com adresine bir email at, temas halinde kalalım.
Sevgilerimle,
Defne
Yıllardır sorunlu regl dönemi yaşardım.her ay hastaneye kaldırılırdım çok sancılı menstruasyon dönemi geçirdiğim için. Yoga’ya başladığımdan beri hiçbir şekilde ağrım sancım yok ve her gün yoga yapıyorum.regl dönemimde sadece kafa duruşları yapmıyorum,çünkü o dönemde baş dönmesine neden oluyor. Sizin yaşadığınızın tersini yaşadım, regle dönemimde özellikle daha yogun yoga yapıyorum, çünkü sancılarım yok oluyor.
Sevgiler…
Sevgili Defne,
Seni bir arkadaşım sayesinde keşfettim. Mavi Orman’ı bir çırpıda okudum. Sonra blog yazılarını pdf yapıp trende, otelde, gecenin sakinliğinde okudum. Ama bitti işte. Ben de baştan bir daha okudum. Diyorum ki sen daha çok yazsan, her gün yazsan okurum. Bi paylaşayım dedim.
Sevgiler..
Sevgili Melike,
Güzel sözlerin için çok teşekkür ederim. Ben bu aralar roman yazıyorum, o yüzden fazla blog yazısı çıkmıyor. Bu arada yayımlanmış Saklambaç adlı bir romanım da var. Şu aralar da ikinci romanımı yayına hazırlıyorum. Sen Saklambaç’ı okurken belki de ikinci roman da çıkmış olur! 🙂
menopoz ve yoga ile ilgili de biraz anlatabilir misin? sevgiyler
Kadınlık hallerine dair : ömrü hayatımda toplamda 4-5 ay yoga yapmışımdır. 1 ayın sonunda müzmin orgazm olamama sorunum çözüldü. Sevişirken zevk alır ama orgazm olamazdım ama sonra oluverdim işte. Özellikle bir asananın bende yarattığı etkiyi unutamam. Ismini bilmiyorum ama Sırt üstü yatıyorsunuz, kollar yanda rahat, ayak tabanları birbirine yapışık. Dizleri yana açıyorsunuz. Bu asanadan sonra çok degisik hissetmiştim kendimi..
Merhaba, tibetin genclik pınarını düzenli olarak 2. Kez yqpıyorum sanırım 2 sinde de farkettiğim reglimi kestiği. Tekrar normal dögüsüne getirebileceğim bir hareket var mı tesekkürler
Merhaba, şuan tam olarak yaşadığım sorun bu. Merak ettim internette bilgi var mı diye kesiyor mu diye, 21 gün oldu başlayalı tibetin gençlik pinarindaki hareketlere ve, 6 7 aydır gayet düzenliyken şimdi 26 günlük bir gecikme yaşıyorum. Siz cozebildiniz mi? Yardımcı olabilir misiniz?
iyi günler defne hanım, geçen sene ağrılı adet sancıları çektiğim dönemler oldu ama 1 senedir tibet yogası yapıyorum ve adet düzenim çok iyi ağrılarım da yok oldu 1 gün bile gecikmiyor, her hareketi şuan 21 kez yapıyorum, bi yan etkisini şu zamana kadar görmedim ben regl dönemlerinde yoga yapmıyorum bir dergide okumuştum yapılmaması geerektiğinin, bu dönemlerde sadece kısa mesafe yürüyüş tercih ediyorum. tibet yogası hakkında başka bilmem gereken bir durum var mı? yazınız için teşekkürler 🙂
iyi günler defne hanım, geçen sene ağrılı adet sancıları çektiğim dönemler oldu ama 1 senedir tibet yogası yapıyorum ve adet düzenim çok iyi ağrılarım da yok oldu 1 gün bile gecikmiyor, her hareketi şuan 21 kez yapıyorum, bi yan etkisini şu zamana kadar görmedim ben regl dönemlerinde yoga yapmıyorum bir dergide okumuştum yapılmaması geerektiğini, bu dönemlerde sadece kısa mesafe yürüyüş tercih ediyorum. tibet yogası hakkında başka bilmem gereken bir durum var mı? yazınız için teşekkürler 🙂
Bana bir E-mail adresi yollar mısınız Elçin? Size oradan cevap yazayım.
Tibet yogası bende kulak sıvısında dengesizlik yaptı gibi geldi, olabilir mi? Siz Tibet yogası öneriyor musunuz?
Ben şu anda böyle bir deneyim yaşıyorum. Yoga değil fakat enerjiyi yukarı taşıyan bir teknik çalışıyorum 3 aydır ve 2 aydır regl olmuyorum…dediğiniz bana mantıklı gelse de endometriyumdaki kan muhtemel bir gebelikte bebeğin gelişimi için gerekli bilgi hormon dna ve duygusal besini taşıyor. Bu kanın toksik olması mümkün değil. Mantıklı gelen kısım ise her ay regl ile biriktirdiğimiz duygusal yük stres vs olumsuz enerjiyi atıyoruz. Regl kanı bizim yaşam enerjimiz, hamilelik olmadığında kanın atılmaması iyi bir şey aslında. Burada siz nasıl düşünüyorsunuz?
Merhaba Defne hn
Neseli yardımsever duyarli sakin biriydim .Ailemde hastaliklar sonrasi bendeki nese uçtu geri çagıriyorum gelmiyor. Sakin halim yok artik. Bana birsey olacak kizim esim hastalanacak endisesi oluştu. Genel olarak aşiri sorumluluk alma ve herseye yetismek gibi bir yaratilisim var. Cok hızli hareket ediyorum hep bir sonraki eyleme odakliyim yaradilişim boyle . hayatim cok hizli yavaslamak ayrica kendim ićin de iyi birşeyler yapmak istiyorum . Sizin paylaşımlarinizdan Yoga ile eski iyilik halime donebilecegimi duşundum umutlandım hayalini kurdum gozlerim doldu icimi bir mutluluk kapladi dogru yolda oldugum hissine kapildim
mumkun mu size .olabilir mi Yoga yapmak istiyorum. Dizlerim problemli kikirdaarimda azalma var. Yoga bana uyar mi. Hangi yoga bana olur . Ve sizinle calismak şansim olur mu
Simdiden tesekkurler
çok güzel yapmıssın
çok güzel seyler yapiyorsun
👍👍
Merhaba, yaklaşık 6 aydır tibet yogası yapıyorum, son iki aydır adet döngümde ciddi gecikmeler olmaya başladı acaba regl başlatmak için bir yoga asanası önerebilir misiniz?
Adet gecikmesi genelde hamilelik belirtisi olarak geçiyor
Merhaba Defne Hanım,
Yardımınıza çok ihtiyacım var. Yoga uygulamaları sonrasında reglinizin kesilmesiyle ilgili yazınızı okudum ve ben de benzer durumu yaşıyorum. Düzenli yoga yapmaya 2017 Mart ayında başladım, hatta uzmanlık belgemi de aldım ve keyifle yapmaya da deva ediyorum. Fakat regl düzensizliğim devam ediyor. 3 ay ve 6 ay aralıklarla regl oluyorum ve süre gittikçe uzuyor. Sizin blogununzda da bahsettiğiniz reglinizi yeniden başlatan yoga akışlarının neler olduğunu paylaşabilirseniz çok memnun olurum. Sevgiler 😊
Merhabalar ben yogoya yeni basladim yaklaşık 15 gün oldu ve belimde ciddi ağrılar oldu yakı yapıştırdım belime oda acayip yaktı çıkardım şuan hala bel agrim var bu yeni basladigim içinmi acaba böyle oldu bilgi verebilirmisiniz şimdiden teşekkürler 😊
Merhaba Defne hanım. benim de tibet yogasına başladıktan sonra kanamalarım tamamen durdu. 39 yaşında boşanma süreci geçirdiğim için menopoz zannettim. tam olarak iki senedir regl olmuyorum. ayeş basması da yok. en doğru yardımı kimden alabilirim? nasıl bir yol izlemeliyim?
Sevgili Elçin,
Sizi görüp vücut ve zihin yapınızı tanımadan bir şey söylemem çok zor ama en genelinden şunları yazabilirim: Cinsellikten uzak kalan kadınlarda adet döngüsünün kesildiğini biliyorum. Tibet’in hayat pınar iyi bir seridir ancak kanama gününde yaptıysanız enerjiyi yukarı çekip kanı durduracaktır. Stres, aşırı ve hızlı kilo verme, üzüntü, seyahat, yas durumları da kanamayı kesebilir. Öte yandan tiroid ile ilgili bir sorundan da kaynaklanan kesintiler oluyor. İyi bir doktor ve sonra da beslenme uzmanı ile görüşmenizi öneriyorum. Kan geri gelirse, o günlerde muhakkak yogadan uzak durun. Sevgiler,
cevabınız ve önerileriniz için teşekkürler. Ben de biyorezonans ve diyetle tedavi yapan bir hekimden yardım alıyorum. Kendisi yogayı öneriyor. Ben bu durumu yanlış ve yarım bilgilerle yoga yapmaktan dolayı yaşıyorsam en doğru yoga ve ayurveda eğitimini nasıl alabilirim? şimdiden teşekkürle.
Teşekkürler çok değerli bilgiler🙏💜
Defne hocam bende aynı dertten müzdaribim, sağlık isterken bu regl kesilmesi hiç hoşuma gitmedi, nolur bize regli başlatan hareket asana serisini atabilirmisiniz?